Hout is een natuurlijk materiaal met eigen charme, karakteristieke kenmerken en eigenschappen. Natuurlijke eigenschappen zoals werking en verwering horen bij een houten picknicktafel, tuinbank, bloembak of ander buitenmeubel. Onderstaand wordt ingegaan op de werking van geïmpregneerd hout en hardhout in de buitenlucht.
Per houtsoort worden de eigenschappen belicht, wordt de werking van het hout in de buitenlucht beschreven en wordt aangegeven welke eigenschappen gelden als inherent aan hout buiten.

Geïmpregneerd hout
Noesten en hars
Noesten (ook wel kwasten of knoesten genoemd) komen in veel variaties voor in naaldhout en geven het hout een unieke uitstraling en charme. De noesten in Noord-Europees naaldhout zijn gezond en zitten vast in het hout. Ook daar waar dwars door een noest is gezaagd, blijft de helft die achterblijft vast in het hout zitten. In naaldhout van een mindere kwaliteit komen vaak lange grove noesten voor, dit in tegenstelling tot het Noord-Europese naaldhout waarvan de mooie kleine, ronde vorm juist het kenmerk is.
Naast noesten kan in naaldhout hars aanwezig zijn. Als het hars zich op een bepaalde plaats in het hout dicht aan de oppervlakte bevindt, dan kan het naar buiten komen. Meestal wordt daar weinig van gemerkt omdat het geen hinder oplevert. Het kan echter gebeuren dat er op een hinderlijke plaats hars naar buiten komt. Dat is eigenlijk altijd wel te verwijderen, bijvoorbeeld met behulp van een plamuurmes. Of het wordt na enige tijd hard, dan is het met een schuurpapiertje weg te halen. Omdat het hout geen nieuwe hars aanmaakt, houdt het naar buiten komen van hars vanzelf op. Eventueel kan hout waar hars gezeten heeft gereinigd worden door te borstelen met warm water en een zacht schoonmaakmiddel zoals bijvoorbeeld groene zeep.

Vergrijzing en werking
Ook het beste geïmpregneerde naaldhout krijgt buiten te maken met vergrijzing en verwering door weersinvloeden. Door de zorgvuldige wijze van impregneren is het vergrijzen een geleidelijk en natuurlijk proces waardoor het hout onder invloed van temperatuur, zonlicht, regenval etc. een karakteristieke uitstraling krijgt. Dit proces gaat gepaard met verwering van het hout waar een bepaalde werking bij voor kan komen.
In de lengterichting van de houtnerf kan lichte scheurvorming ontstaan, omdat het hout per onderdeel volledig is verduurzaamd, is dit is niet van invloed op de levensduur van de buitenmeubelen. Scheurvorming kan zich bijvoorbeeld voordoen bij vlakliggende delen zoals het blad van een picknicktafel of armleuning van een parkbank. Scheuren die in het begin ontstaan blijken vaak na enige tijd weer te vernauwen doordat het hout zich aanpast aan de omstandigheden. Net als scheurvorming is het kromtrekken van hout door weersinvloeden mogelijk, meestal zet dit niet door omdat ook hierbij geldt dat het hout zich vaak weet aan te passen aan de omstandigheden.

Montage en afdruk na het impregneren
Bij buitenmeubelen die in bouwpakket worden geleverd hebben de slotbouten een diameter van 8mm (uitgezonderd tuinbanken 0413-0417, dit is 6mm). Door vocht en impregneren kunnen de gaten voor deze slotbouten iets vernauwd zijn, om montage te vergemakkelijken wordt aanbevolen om alle gaten opnieuw een keer door te boren met een houtboor van 8mm.
Op het hout kan een afdruk aanwezig zijn van de latten die tijdens het impregneerproces tussen iedere laag van het hout hebben gelegen. Deze afdruk verdwijnt na verloop van tijd vanzelf. Ook is het mogelijk om met behulp van een schuurpapiertje de afdruk direct te laten verdwijnen, gebruik dan een schuurpapiertje met een korrelgrootte van minimaal 220 en schuur licht in de lengterichting van de houtnerf.

Hardhout
In tegenstelling tot naaldhout bevat het hardhout geen noesten of hars. Ook hardhout krijgt te maken met vergrijzing en verwering door weersinvloeden. Doordat het hardhout eerst is gedroogd en pas daarna verwerkt, is het vergrijzen een geleidelijk proces waarbij het hout een mooie egale kleur krijgt.
Scheurvorming in de lengterichting van de houtnerf is mogelijk, dit heeft door de hoge duurzaamheidsklasse van het hardhout geen invloed op de levensduur. Scheuren vernauwen zich na enige tijd vaak weer doordat het hardhout zich aanpast aan de omstandigheden. Ook is het mogelijk dat hardhout door weersinvloeden kromtrekt of andere werking vertoont, vaak zet deze werking niet door omdat het hout zich aanpast aan de omstandigheden.

Algemeen met het oog op plaatsing en levensduur
Naast weersinvloeden zijn er meer factoren die de levensduur van een houten picknicktafel, tuinbank, bloembak of ander buitenmeubel beïnvloeden. Onder meer locatie, gebruiksintensiviteit, ondergrond etc. zijn van invloed op het aantal jaren dat een buitenmeubel meegaat. Daardoor kan er geen vaste levensduur in jaren worden aangegeven voor een houten buitenmeubel. Onderstaand een aantal tips die van positieve invloed op de levensduur zijn:

Plaats een houten buitenmeubel op een verharde ondergrond (een zachte ondergrond kan leiden tot de opname van vocht van onderaf in het hout).

Plaats een houten buitenmeubel niet onder bomen (een eikenboom bijvoorbeeld scheidt looizuur af waardoor het hout vlekken kan krijgen).

Als ervoor gekozen is om het hout met een houtolie- of beits te behandelen, kies dan een product dat geschikt is voor de houtsoort en herhaal de behandeling tijdig.

Reinig het buitenmeubel jaarlijks door te borstelen met warm water en een zacht schoonmaakmiddel zoals bijvoorbeeld groene zeep (gebruik geen hogedrukreiniger, daardoor wordt het hout ruw).

Dek de buitenmeubelen in de winterperiode af (let op niet verstikkend), of berg deze droog op. De periode oktober – maart is de periode waarin het hout buiten het meest te verduren heeft door weersinvloeden.

Garantie
Hout is een natuurlijk product, vergrijzing en werking kan en mag voor komen. Onderstaande eigenschappen zijn inherent aan (geïmpregneerd) hout buiten:
– Noesten;
– Vergrijzing;
– Scheurvorming;
– Hars;
– Werking.
Ondanks alle zorg en aandacht tijdens het hele proces van inkoop van ruw hout tot productie van een perfect buitenmeubel, kan het gebeuren dat hout werking vertoont die redelijkerwijs binnen bepaalde termijn niet hoeft te worden verwacht.
Hierbij kan gedacht worden aan werking van het hout, waardoor het buitenmeubel niet meer op normale wijze te gebruiken is. Met niet op normale wijze te gebruiken wordt bedoeld dat de werking van het hout problemen oplevert aangaande veiligheid of stabiliteit van het buitenmeubel.
Stuur in dat geval een e-mail naar info@talen-staphorst.nl met een omschrijving en minimaal twee afbeeldingen van de situatie (een detailafbeelding van de situatie en een overzichtsfoto waarop het hele product zichtbaar is). Doordat Talen Buitenmeubelen alle productie in eigen hand heeft, zijn alle onderdelen los leverbaar. Een passende oplossing kan daarom altijd wel worden gevonden.