Hout is een prachtig, natuurlijk materiaal. Het heeft zijn eigen charme, uitstraling en kenmerken.
Talen Buitenmeubelen werkt uitsluitend met hout van Noord-Europese houtkwaliteit.
Aangezien hout een natuurlijk product is, heeft het te maken met de eigenschappen die daarbij horen. Op deze pagina worden een paar kenmerkende eigenschappen breder omschreven om duidelijk te maken welke werking (voornamelijk door weersinvloeden) voor kan komen.

 • Een houten product dat buiten geplaatst wordt zal, indien het niet geolied of gebeitst wordt, vergrijzen. Vergrijzing is een natuurlijk proces. De bescherming door het impregneren neemt door vergrijzing niet af.
  Vergrijzing gaat gepaard met verwering. Verweren van hout brengt met zich mee dat er scheurtjes in het hout voor kunnen komen. Deze scheurvorming zal voornamelijk in de lengterichting van het hout kunnen ontstaan. Ook scheurvorming is voor de levensduur van het product geen bezwaar. Het hout is namelijk per onderdeel, onder druk geïmpregneerd en blijft zo voldoende beschermd. Soms komt in het begin als het product buiten staat, direct enige scheurvorming voor, dergelijke scheurvorming blijft niet doorzetten. Het is een gevolg van directe weersinvloeden en deze scheuren vernauwen zich weer door regen en zon als het product langere tijd buiten staat. Ook kan het voor komen dat het hout een werking vertoont waarbij het hout niet recht blijft maar kromtrekt, dit kromtrekken zet onder normale omstandigheden niet door en hoeft daardoor niet bezwaarlijk te zijn. Scheuren en kromtrekken kunnen alleen daar een probleem zijn, waar het praktisch gebruik van een product in de weg wordt gestaan. Bijvoorbeeld doordat het op een plaats in de constructie voorkomt waarbij de stabiliteit in het geding komt, of dat het product niet meer gebruikt zou kunnen worden.
  Bijna altijd neemt de directe werking door weersinvloeden na langere tijd buiten weer af.
 • Noesten (ook wel kwasten of knoesten genoemd) kunnen in verschillende vormen en maten in hout voorkomen. Waar de één een bepaalde noest niet mooi vindt, zal de ander dezelfde noest erg mooi kunnen vinden, in deze geldt dat over smaak niet te twisten valt. Het is een kenmerk van het hout, die het hout zijn natuurlijke charme geeft.
 • Door het impregneren onder druk kan het voorkomen dat er een streepje van een lat zichtbaar is op het hout. Dit komt door de latten die bij het stapelen op een pallet tussen elke laag onderdelen worden gelegd. Door deze latten te gebruiken wordt er ruimte gemaakt waardoor de vloeistof van het impregneren overal het hout bereikt. Deze latten kunnen een lichte afdruk op het hout achterlaten, de afdruk verdwijnt vanzelf na enige tijd. Vooral bij net geïmpregneerd hout kan de afdruk zichtbaar zijn, dit komt door het vochtgehalte van het hout.
 • In vurenhout kan hars voorkomen, deze harsplekken kunnen zichtbaar zijn. Meestal levert het geen hinder op in het gebruik. Soms kan er wat hars naar buiten komen. De hars die naar buiten komt is vrij eenvoudig met behulp van bijvoorbeeld een plamuurmesje te verwijderen. Hars wordt na enige tijd hard, dan kan het ook met behulp van een schuurpapiertje weggehaald worden. Het hout blijft geen nieuwe hars aanmaken, daar waar het voorkomt houdt het dus vanzelf op. Naast hars kan ook een schimmelplekje (vaak door vocht veroorzaakt) voorkomen. Dit kan op dezelfde wijze als hars behandeld worden. Eventueel kan bij het schoonmaken ook geborsteld worden met groene zeep.
 • De levensduur van een buitenmeubel is erg lastig te bepalen. Er staat geen vastgestelde termijn voor. Voor een picknicktafel of tuinbank geldt in het algemeen dat een levensduur van 10-15 jaar realistisch is.
  Eigenschappen die de levensduur positief beïnvloeden zijn o.a:
  – Plaatsing op een harde ondergrond. Jaarlijks schoonmaken (borstelen, eventueel met groene zeep).
  – Behandelen met houtolie of houtbeits (behandeling indien noodzakelijk herhalen).
  – Na het seizoen het product beschut wegzetten (in de periode oktober-maart heeft buitenhout het meest te verduren van weersinvloeden).
  Eigenschappen die de levensduur negatief beïnvloeden zijn o.a:
  – Onbeschermde plaatsing op een zachte ondergrond zoals gazon of grond (hier kan continue water opgenomen worden van onderaf, voorkomen kan door een tegel of iets dergelijks onder de poten te leggen).
  – Plaatsing onder een eikenboom (een eikenboom geeft looizuur af. Naast vlekken in het hout kan dit ook hout aantasten).
  – Behandeling met een ongeschikte olie, verf, beits of onderhoudsproduct.
  – Reinigen met een hogedrukreiniger (dit maakt het hout ruw, daardoor trekt het hout steeds makkelijker vuil aan en wordt ook vocht steeds langer vastgehouden).
 • • Ondanks alle zorg die aan de producten van Talen Buitenmeubelen besteed is, kan het voorkomen dat een bepaald product een werking vertoont die niet in bovenstaande omschrijving past.
  In een dergelijke situatie kan een email met omschrijving (voorzien van foto’s) worden verzonden naar
  info@talen-staphorst.nl