Hout is een natuurlijk materiaal met eigen charme, karakteristieke kenmerken en eigenschappen.
Talen Buitenmeubelen verwerkt uitsluitend vurenhout van Noord-Europese kwaliteit en hardhout in een hoge duurzaamheidsklasse.
Bij een natuurproduct als hout horen natuurlijke eigenschappen zoals onder andere werking en verwering.
Op deze pagina wordt verder ingegaan op werking en eigenschappen van zowel vurenhout als hardhout. Daarbij wordt duidelijk gemaakt welke vorm van werking voor kan komen en wat wel of niet als normale eigenschap gezien mag worden.

Vergrijzing en verwering; een houten product dat buiten geplaats wordt krijgt te maken met weersinvloeden. Door afwisseling in temperatuur, zonlicht, regenval etc. zal het hout vergrijzen. Vergrijzing is een geleidelijk en geheel natuurlijk proces waarbij het hout een karakteristieke uitstraling krijgt, dit proces gaat hand in hand met geleidelijke verwering.
Bij het verweren van hout kunnen diverse uiterlijke kenmerken optreden waaronder lichte scheurvorming in de lengterichting van de houtnerf. Scheurvorming is geen probleem, het is niet nadelig voor de levensduur van het product aangezien het hout per onderdeel volledig verduurzaamd is. Scheuren die in het begin ontstaan blijken vaak na verloop van tijd te vernauwen doordat het hout zich aanpast aan de omgeving. Ook kan het voor komen dat onderdelen door weersinvloeden kromtrekken, dit zet meestal niet door en ook hiervoor geldt dat het hout zich vaak na verloop van tijd aan weet te passen aan de omstandigheden. Zowel scheurvorming als kromtrekken zijn eigenschappen die, zolang er geen problemen zijn voor de stabiliteit van de constructie of veiligheid tijdens het gebruik, voor kunnen en mogen komen.

Noesten en hars; noesten (ook wel kwasten/knoesten genoemd) komen in veel variaties voor in vurenhout. Het is één van de eigenschappen die zorgt voor een natuurlijke charme en warme uitstraling. Een kenmerk van Noord-Europees vurenhout is dat de noesten klein en gezond zijn. Met gezond wordt hier bedoeld dat de noesten vast in het hout zitten, ook als er doorheen gezaagd is zodat er geen gaten door uitvallende noesten ontstaan. Een andere eigenschap van vurenhout is dat er hars in voor kan komen. Als de hars op een bepaalde plek in het hout aan de oppervlakte zit dan kan dit naar buiten komen, meestal is dit als het op een hinderlijke plaats zit met behulp van een plamuurmesje te verwijderen. Hars wordt na enige tijd hard, dan is het ook met behulp van een schuurpapiertje weg te halen. Waar hars naar buiten komt houdt dit vanzelf op, het hout blijft namelijk geen nieuwe hars aanmaken. Om schoon te maken kan geborsteld worden met een zacht schoonmaakmiddel zoals groene zeep. Alleen daar waar hars op een plaats zit die gebruik van het product onmogelijk maakt mag het niet voor komen, voor het overige valt het onder een houteigenschap die inherent is aan vurenhout.

Montage en impregneerafdruk; gaten voor slotbouten hebben een diameter van 8mm. Montage is soms lastig omdat de gaten voor het impregneren zijn geboord en bij het impregneren door vocht iets vernauwd zijn. Door alle geboorde gaten op de plaatsen waar slotbouten bevestigd moeten worden vlak voor montage een keer voor te boren met een boor van 8mm, wordt montage een stuk vergemakkelijkt.
Tijdens het impregneerproces worden tussen elke laag onderdelen latten gelegd, deze latten laten na verduurzaming een lichte afdruk achter op het hout. Deze afdruk verdwijnt na enige tijd vanzelf. Ook kan de afdruk verwijderd worden door met schuurpapier (korrel 180 of fijner) licht in de lengterichting van de houtnerf te schuren.

Plaatsing en levensduur; er zijn veel factoren  die de levensduur van een houten product buiten beïnvloeden. Onder andere weersinvloeden, plaatsing, gebruiksintensiviteit, ondergrond et cetera zijn van invloed. Hierdoor is het niet mogelijk om een levensduur in jaren aan te geven, wel zijn er enkele tips die een positieve invloed op de levensduur hebben:
Plaatsing op een harde ondergrond. Een zachte ondergrond zorgt voor (te) veel vochtopname van onderaf.
Niet onder een eikenboom plaatsen. Door looizuur uit eikenhout kunnen plekken met uitslag op het hout ontstaan.
Indien het hout behandeld wordt, dan een voor deze houtsoort geschikte houtolie of beits gebruiken en de behandeling tijdig herhalen.
Jaarlijks reinigen door borstelen, eventueel met een zacht schoonmaakmiddel als groene zeep. Geen hogedrukreiniger gebruiken, daardoor wordt het hout namelijk ruw.
In de winterperiode afdekken (wel ademend, niet verstikken), of op een beschutte plaats opbergen. De periode oktober-maart is de tijd dat hout het meest te verduren heeft van weersinvloeden.

Garantie; ondanks alle zorg die besteed is aan houtselectie, verwerking, montage en aflevering kan het gebeuren dat een product een werking vertoont die niet in de bovenstaande omschrijving past. Lees bovenstaande tekst dan nogmaals aandachtig door, is er sprake van een situatie waarbij het product om een beoordeling vraagt, stuur dan in dat geval een e-mail naar info@talen-staphorst.nl. Alleen e-mails met omschrijving en voorzien van foto’s (zowel detail als het hele product) worden in behandeling genomen.