Houteigenschappen

Hout is een natuurlijk product en heeft een warme, unieke uitstraling.

Voor productie van geïmpregneerde producten wordt gebruik gemaakt van Noord-Europees vurenhout. Dit hout onderscheidt zich onder andere door de mooi gevormde, kleine noesten. In tegenstelling tot hout van een mindere kwaliteit zitten deze noesten vast in het hout, ook op die plaatsen waar door de noesten heen gezaagd of gefreesd is blijft de doorgezaagde noest vast in het hout zitten.

De structuur van de houtnerven is mooi recht en fijn, dit komt doordat het hout langzaam groeit. Deze langzame groei is te herkennen aan de dichtheid van de jaarringen.

Er wordt nauw geselecteerd en alleen hout gebruikt van hoge kwaliteit, dit zorgt ervoor dat producten gemaakt van geïmpregneerd hout mooi recht blijven. Het zorgvuldige proces met aandacht voor elk detail van inkoop tot eindproduct zorgt voor een onderscheidend product.

 

Voor de productie van hardhouten producten wordt gebruik gemaakt van hardhout van hoge kwaliteit. De roodbruine kleur geeft het hardhout een mooie uitstraling en de fijne houtstructuur zorgt ervoor dat het hout mooi recht blijft. Doordat op hardhout streng wordt geselecteerd en een zorgvuldig verwerking wordt toegepast, zijn ook de hardhouten producten van zeer hoge kwaliteit.

 

Productie

Zagen

Het zagen is meestal de eerste bewerking in het productieproces. Door in deze fase van het productieproces oneffenheden en onregelmatigheden zorgvuldig uit te selecteren ontstaat uiteindelijk een product waarbij de mooiste delen van het hout precies op de juiste plaats terecht komen.

Schaven

Door het schaven wordt het ruwe hout glad gemaakt. Ook hier wordt veel aandacht besteed omdat het eindproduct fijner aanvoelt als het hout mooi glad is. Door langzaam te schaven ontstaat een schaafkwaliteit waarbij het hout, ook als het langere tijd buiten staat, splintervrij blijft.

Boren

Alle gaten voor schroeven en bouten worden voorgeboord, dit zorgt voor een oerdegelijke constructie omdat er niets geschroefd wordt zonder dat er voorgeboord is. Alle boorhandelingen vinden plaats voor het impregneren zodat verbindingen volledig verduurzaamd zijn.

Frezen

Met frezen worden uitsparingen en rondingen in het hout aangebracht. Dit gebeurt voornamelijk met computergestuurde machines zodat gewerkt wordt met de grootst mogelijke nauwkeurigheid. Op deze manier ontstaan perfect afgewerkte en precies passende onderdelen.

Schuren

Als laatste bewerking van tijdens het productieproces worden alle gezaagde uiteinden van het hout geschuurd. Dit is de finishing touch waarmee scherpe gezaagde randen verdwijnen. Door deze handeling zorgvuldig uit te voeren ziet het eindproduct er mooi uit en is het hout rondom splintervrij.

Door seriematig te produceren zijn alle onderdelen per soort hetzelfde. Dit zorgt ervoor dat er geen verschil is in onderlinge maatvoering. Mocht onverhoopt na verloop van jaren een product beschadigd raken dan kan voor een passend, vervangend onderdeel worden gezorgd.

Productie vindt plaats in eigen fabriek met moderne technieken en een eigentijds machinepark. Daardoor onderscheiden Talen Buitenmeubelen zich, dit is onder andere herkenbaar aan:

  • uitstekende houtkwaliteit
  • perfecte afwerking
  • oerdegelijke constructie
  • optimale verduurzaming

 

Talen Buitenmeubelen kan naast de productie van buitenmeubelen ook CNC-werk en ander hout gerelateerd productiewerk in loondienst verrichten. Informeer om te weten wat mogelijk is op dit gebied, neem contact op per e-mail info@talen-staphorst.nl of per telefoon 0522-463201.

U houdt van kwaliteit? Wij maken kwaliteit van hout!