Houteigenschappen

Hout is een natuurproduct met een unieke eigen uitstraling.
Geïmpregneerde producten zijn gemaakt van Noord-Europees vurenhout. Dit is herkenbaar aan onder andere de mooie ronde noesten in het hout. Deze noesten zitten vast in het hout. Ook op de plaatsen waar door de noesten heen is gezaagd of gefreesd, blijft de helft van de noest die nog in het hout zit, vastzitten.
De houtstructuur is mooi recht en fijn, dit komt doordat het hout langzaam groeit. Deze langzame groei is te zien aan de rustige houtnerf en de fijne jaarringen. Er wordt uitsluitend hout gebruikt van een hoge kwaliteitsklasse. Door de zorg die aan het selecteren van het juiste hout besteed wordt hebben de producten o

ok weinig last van kromtrekken.
Hardhouten producten zijn gemaakt van hardhout met een rood-bruine kleur, deze kleur geeft het hout een mooie uitstraling. De houtstructuur heeft een fijne nerf die rechtdradig is, dit zorgt ervoor dat het hout mooi recht blijft. Door de gebruikte kwaliteit is het hout ook erg goed te bewerken, dit is terug te zien in de nette afwerking.

Productie

Het hout is bij binnenkomst nog ruw. In de eigen fabriek in Staphorst wordt dit hout op professionele wijze verwerkt tot eindproduct.
De bewerkingen bestaan onder andere uit zagen, schaven, boren, frezen en schuren. Voordat het hout wordt geïmpregneerd, worden alle onderdelen per stuk bewerkt.

Zagen

Het zagen vindt plaats met verschillende soorten zaagmachines. Hierbij wordt al rekening gehouden met welke bewerking het betreffende onderdeel verder nog nodig heeft in het bewerkingsproces. Bij deze eerste bewerking wordt direct al een begin gemaakt met het uitselecteren van oneffenheden en kopscheurtjes.

Schaven

Deze bewerking maakt het ruwe hout mooi glad en splintervrij. Er wordt veel zorg en aandacht aan het schaven besteed, zo ontstaat namelijk een glad stuk hout om verder te verwerken. Door de aandacht die aan deze bewerking is besteed blijft het hout ook mooi glad en splintervrij als het later langere tijd buiten komt te staan.

Boren

Alle gaten worden machinaal voorgeboord. Doordat ook de geschroefde verbindingen zijn geboord, ontstaat een oerdegelijke constructie. Het impregneren vindt pas plaats nadat ook alle boorbewerkingen hebben plaatsgevonden. Alle geboorde gaten zijn door die werkwijze ook volledig verduurzaamd.

Frezen

Rondingen en uitsparingen in het hout worden voornamelijk met cnc-machines in het hout aangebracht. Door te werken met computergestuurde freesbewerkingen wordt met de grootste nauwkeurigheid gewerkt. Zo ontstaan exact passende onderdelen en een perfecte afwerking.

Schuren

De laatste bewerking die plaatsvindt is het schuren van alle gezaagde uiteinden. Door alle onderdelen deze afwerking te geven worden de puntjes op de i gezet. Het eindproduct heeft door deze bewerking een uitstekende afwerking en is rondom splintervrij.

De productie vindt seriematig plaats, daardoor zijn alle onderdelen per soort gelijk. Zo treedt er geen verschil in maatvoering onderling op. Mocht na jaren gebruik een product ergens beschadigd raken dan is Talen Buitenmeubelen in staat om voor een vervangend onderdeel te zorgen.

Doordat de productie plaatsvindt in eigen fabriek zijn producten van Talen Buitenmeubelen onderscheidend door:

  • uitstekende houtkwaliteit
  • perfecte afwerking
  • oerdegelijke constructie
  • optimale verduurzaming

Naast de productie van buitenmeubelen wordt door Talen Buitenmeubelen ook CNC-frees- en zaagwerk in loondienst verricht. Ook vindt er productie plaats van uiteenlopende houtproducten.
Om te weten wat hierin mogelijk is kunt u contact opnemen via email info@talen-staphorst.nl of
tel. 0522-463201.

U houdt van kwaliteit, wij maken kwaliteit van hout!