Onderhoud van geïmpregneerd hout

Bloembakken, zandbakken en overige geïmpregneerde buitenmeubelen zijn gemaakt van Noord-Europees vurenhout. Dit hout is een naaldhout dat onder druk en KOMO-keur is geïmpregneerd, door deze vorm van verduurzaming is verdere behandeling met het oog op de levensduur niet noodzakelijk. Weersinvloeden zorgen er wel voor dat het hout verweert, waarbij het hout vergrijst en ook lichte scheurvorming kan ontstaan. Het hout verkrijgt door dit natuurlijke proces een eigen charme en uitstraling, deze werking is inherent aan geïmpregneerd hout buiten en niet nadelig voor de levensduur.
Vaak wordt ervoor gekozen om het hout onbehandeld te laten. Wilt u echter de werking door bijvoorbeeld weersinvloeden tegengaan, dan kan het hout worden behandeld met een houtolie- of beits.
Het juiste moment van behandeling is een paar weken na aanschaf van het buitenmeubel. Hoe vaak een behandeling dient te worden herhaald is niet aan te geven, dat is afhankelijk van externe weersinvloeden en locatie. Ook een picknicktafel, tuinbank of ander buitenmeubel die al jarenlang onbehandeld buiten staat, kan worden behandeld met een houtolie- of beits, zo kan bijvoorbeeld een al vergrijsde houten tuintafel na behandeling weer mooi worden opgefrist.

Onderhoud van hardhout

Voor de productie van de hardhouten picknicktafel en tuinbank wordt hardhout geselecteerd met een uitstekende kwaliteit en hoge duurzaamheid. Kenmerkend voor dit hardhout is de warme roodbruine kleur en de rustige, rechte houtstructuur. Met het oog op de levensduur is behandeling van het hardhout niet noodzakelijk. Weersinvloeden zorgen voor vergrijzing en verwering van het hout waarbij lichte scheurvorming in de lengterichting van het hout voor kan komen. Deze karakteristieke werking is niet nadelig voor de levensduur van de picknicktafel of tuinbank.
Om de roodbruine kleur van het hardhout te behouden en werking van het hout tegen te gaan kan ervoor worden gekozen om het hardhout te behandelen met een hardhoutolie. Het meest geschikte moment van behandeling is in de eerste weken na aanschaf. Behandeling met hardhoutolie kan ook prima bij een picknicktafel of tuinbank die al jarenlang buiten staat en al vergrijsd is, vaak wordt de kleur van het hardhout iets donkerder wat het hardhout weer een frisse uitstraling geeft.

Algemene voorschriften met betrekking tot onderhoud

NIET doen

  • Buitenmeubelen reinigen met een hogedrukreiniger;
  • Beitsen als het hout niet droog is;
  • Behandelen met een afsluitende verf- of laklaag.

WEL doen

  • Buitenmeubelen reinigen met water, borstel en zacht schoonmaakmiddel zoals bijvoorbeeld groene zeep of een houtontgroener;
  • Behandelen met een ademende houtolie- of beits die, afhankelijk van het buitenmeubel, geschikt is voor geïmpregneerd hout of hardhout;
  • Onderhoudsproduct eerst testen op een onopvallende plaats in verband met kleur;
  • Licht schuren in de lengterichting van het hout met een korrel P240 of fijner voor optimale hechting;
  • Buitenmeubelen behandelen als deze, eventueel na reiniging, voldoende droog zijn.